Sveriges påverkan i musik och mode internationellt

Sveriges påverkan i musik och mode internationellt

Sverige är känt för mycket, inte minst vår gästfrihet, vårt miljötänk och vår fantastiska natur. Dock är vi även kända för vår musik och för vårt mode. Många välkända musiker och modeskapare härstammar från vårt avlånga, natursköna land och har gjort ett stort avtryck på den övriga världen. I många år har svenska band och artister som ABBA och Avicii toppat musiklistor världen över och när det kommer till mode bjuder Sverige på tidlös och minimalistisk design från modehus som Acne Studios, Whyred och H&M. I denna artikel ska vi kika lite närmare på några av de största namnen inom mode och musik som verkligen har satt Sverige på kartan.

  • Många svenska artister har toppat musiklistor världen över
  • Några av våra mest kända modehus är Acne Studios och H&M

ABBA och Avicii

Om du befinner dig utomlands och nämner att du är från Sverige kommer personer runt omkring dig förmodligen förknippa dig med ett av världens mest kända band – ABBA. Denna världskända musikgrupp, som började ge ut musik under början av 1970-talet, har i många år varit en sensation världen över och deras musik spelas flitigt än idag. Gruppens genombrott kom dock under 1974 då de vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Låtar släpptes både på svenska och på engelska, där några av de mest kända låtarna var Mamma Mia, Dancing Queen och Money, Money, Money. Några utmärkelser som bandet har fått genom åren är Svenska Grammofonpriset, Spelmannen och Grammisgalans Hederspris.

Om vi hoppar några år framåt i tiden, närmare bestämt till 2010-talet, hittar vi ännu en världsstjärna om än i en annan musikkategori. Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen hette, påbörjade sin karriär med låten Levels som slog igenom globalt. Efter detta genombrott släppte Tim hit efter hit och toppade listor världen över med sin housemusik. Under åren 2011–2014 hamnade han till och med på plats 3 – 6 över världens 100 bästa DJ: s. Det råder inga tvivel om att Avicii är ett av Sveriges största musikunder under 2010-talet. Sorgligt nog avled Tim under våren 2018 och lämnade därmed en stor global sorg och saknad efter sig.

Acne Studios och H&M

Låt oss lämna musiken bakom oss och ta ett kliv in i den svenska modevärlden som bjuder på tidlös, minimalistisk design. Här finner vi många välkända aktörer men de vi ska titta närmare på är Acne Studios och H&M, två av de största namnen i modevärlden. Acne Studios är ett svenskt klädmärke som grundades år 1996 av Jonny Johansson som arbetar som chefdesigner. Märket var i början främst känt för sina jeans men allt eftersom åren gick utökades kollektionerna allt mer. I dagsläget säljer Acne alla typer av plagg och accessoarer med äkta skandinavisk design världen över, inte minst i Tokyo och New York. Huvudkontoret ligger dock i Gamla Stan, Stockholm.

Det går inte att prata om svenskt mode utan att nämna den enorma klädkedjan H&M. H & M Hennes & Mauritz AB grundades så tidigt som 1947 av Erling Persson, som förmodligen inte visste att detta klädföretag skulle komma att bli ett av de största i världen. I dagsläget har H&M över 4 700 butiker i 69 länder världen över. I sortimentet ingår allt från herr-, dam- och barnkläder till skor, accessoarer och smink. Grundtanken bakom verksamheten är “Mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”. En anledning till att H&M blivit stort är att de erbjuder trendigt mode till rimliga priser som de flesta har råd med.

Andra kända musiker och modehus

De musiker och modehus vi valt att ta upp ovan är bara ett urval av de som satt Sverige på kartan. Några andra världskända musiker med svenskt ursprung som inte får glömmas bort är Roxette, Ace of Base, Europe, Swedish House Mafia och Zara Larsson. När det gäller modehus kan vi även inkludera Whyred, Filippa K, Rodebjer och J. Lindeberg som betydelsefulla aktörer i den svenska modehistorien. Sverige har helt enkelt mycket att vara stolta över när det kommer till mode och musik. Dessutom kan vi förvänta oss att denna trend fortsätter även i framtiden, då Sverige uppenbarligen levererar framgångsrika musiker och modeskapare på löpande band.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top