Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt

Många modeintresserade har under de senaste åren snappat upp namnet Ida Sjöstedt. Ida är designer och driver sitt företaget under sitt eget namn. Det speciella med detta märke är att det finns både i butik och att de syr upp kläder på beställning. Ida föddes den 27 januari år 1976 i Enskede, Stockholm.

Redan som liten var hon intresserad av att sy, vilket hon så småningom alltså utvecklade till en framgångsrik karriär. När hon slutade klass fem hade hon sytt sin egen klänning. Det blev därför naturligt att Ida valde gymnasielinjen textil- och beklädnadsteknik på S:t Görans gymnasium. Hon gick till och med ett år extra för att även kunna läsa inriktningen herrskrädderi.

  • En svensk modedesigner
  • Hennes klänningar går att köpa i butik
  • Klänningarna sys även upp på beställning

London väntade

Efter gymnasiet bar det av till London. Först läste Ida en förberedande kurs på London College of Fashion och därefter en Bachelor of Arts på University of Westminster. Samtidigt som hon pluggade praktiserade hon hos mindre designers i staden. På så sätt fick hon in en fot i branschen och kunde även lära sig hur yrket gick till i praktiken. När utbildningen i England var klar flyttade Ida åter tillbaka till Stockholm. Året var 2001 och i samband med återkomsten bildade hon det egna märket Ida Sjöstedt. Det utmärkande för märket och Ida är att hon gärna använder mycket spets i sina kreationer. Ett exempel är prinsessan Sofias första Nobelklänning.

Att så många har omfamnat Ida Sjöstedt kan ha att göra med att stilen går emot det klassiskt skandinaviska. Hennes stil har kärleksfullt omnämnts som tasteful kitsch och för det modeintresserade ögat är det oftast en enkel sak att se om Ida står för designen. År 2010 lanserade hon Ida Sjöstedt couture, vilket innebär specialuppsydda kläder. Denna kollektion inriktar sig främst på bröllop, fester och galatillställningar. Hennes stora genombrott som designer kom året efter när modeskribenten Sofi Fahrman bar en av Idas kreationer på 2011 års Elle-gala. Samma år och år 2014 vann hon också priset Guldknappen som tidningen Damernas Världs läsare utser. Det var ett bevis på att hon nått ut brett.

Bröllopsklänning till kunglighet

År 2014 gjorde prinsessan Sofia sin debut på Nobelfesten. Intresset var stort för vilken designer som skulle få äran att skapa hennes kreation. Valet föll på Ida Sjöstedt och en fantastisk rosalila klänning. Kjolen som bestod av sidenduchesse och flera tyllager matchades med överdelen i spets som alltså är utmärkande för Sjöstedt. När det var dags för bröllop mellan Sofia och prins Carl Philip trodde och hoppades många på att Ida skulle bli designern, vilket också skedde. Detta var naturligtvis ett ärofullt uppdrag för Ida. Klänningen bestod av tre vita toner, hade en lätt V-ringning, långa ärmar i spets och var gjord av crêpe i helsiden.

Att få en personlig klänning uppsydd av Ida Sjöstedt drömmer många om men det är även möjligt att köpa hennes kläder online eller i butik. På hennes hemsida finns också en webbutik där de flesta av plaggen går att köpa. Till våren år 2019 har Ida börjat allt mer med blommiga plagg även om spetsen hänger kvar. De flesta av oss kanske förknippar Sjöstedt med just klänningar men faktum är att märket också erbjuder toppar, kjolar och byxor. Det är romantiskt och det är ett utmanande av den strikta skandinaviska stilen. Detta märks allra tydligast i de svarta plaggen med större detaljer i spets eller tyll.

Märket för de flesta

Ida Sjöstedt som märke är speciellt eftersom det både är ett folkligt märke och bärs av kändisar i de fina salongerna. På det sättet är det bredare än många andra som ofta hamnar i ett visst fack. Hennes förkärlek för spets, tyll och glitter har verkligen fått ett genomslag både i Sverige och utomlands. Hon anser själv att det förmodligen var hennes tid i England som bidrog till att hon idag vågar ta ut svängarna. På företagets Instagramkonto visas inspirerande bilder av nya kollektioner och kända personer som bär plaggen på olika tillställningar. Sjöstedt fortsätter att utveckla och leka med sin stil. År 2016 krönte hon karriären med ett av de tyngsta modepriserna i Sverige, nämligen Årets designer på Elle-galan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top