Tiger of Sweden

Tiger of Sweden

Basen till Tiger of Sweden föddes i Marcus Schwartzman och Hjalmar Nordströms bolag, Schwartzman & Nordström. Det grundades redan år 1903 av dessa två herrar som båda två föddes på andra halvan av 1800-talet och har sitt ursprung i Sverige. Marcus Schwartzman föddes år 1878 i Skåne, närmare bestämt Malmö, medan Hjalmar Nordström föddes en bra bit norrut därifrån, i Färjelanda år 1860. Allt började i lokaler i Uddevalla.

Schwartzman och Nordström gick bort år 1943 respektive år 1955 men bolaget de grundade lever vidare än idag tack vare Tiger Of Sweden. De båda hade en vision om att sälja färdiga kostymer i blandade storlekar till sina återförsäljare så att kunderna skulle slippa en lång process med provningar för att köpa en kostym. Tanken var att konsumenten skulle kunna köpa en färdig kostym på ett smidigt sätt.

Visionen

Visionen som Schwartzman och Nordström hade på denna tid är samma som vi ser i butikerna idag. Den har så klart anpassats efter rådande trender och mode. Under de första 20 åren som Schwartzman & Nordströms drevs av herrarna med samma efternamn så kallades varumärket enbart för Schwartzman. År 1923 lanserades ett nytt namn på bolaget, nämligen Tiger. Detta är alltså ett av Sveriges äldsta och mest anrika klädmärken.

I början av 1900-talet expanderades bolaget i rask takt och blev norra Europas största konfektionstillverkare, år 1936 hade de över 1 000 anställda. De höll under krigsåren på att upprätta en fabrik i Uddevalla men på grund utav kriget blev den kraftigt försenad och stod inte klar förrän år 1949. Denna fabriken som fanns i Sinclair-området i Uddevalla var aktiv i 42 år, den stängdes i december 1991.

Textilkrisen

Tiger hade som vi nämnde tidigare stora framgångar i början av 1900-talet men när textilkrisen slog till på 1950-talet i hela Europa så drabbades inte bara Tiger utan också många andra svenska klädmärken. Efterfrågan sjönk drastiskt vilket ledde till att den svenska staten gick in och köpte upp bolaget från Marcus Schwartzman och Hjalmar Nordström för att försöka rädda den svenska textilindustrin. Detta visade sig vara ett lyckat beslut.

Efter att svenska staten gick in och köpte upp bolaget så valde de satsa stort och exportera till andra länder, detta funkade och märken slog igenom på stora marknader som till exempel USA. Tiger sålde bra i USA och skaffade sig med tiden ett kontor på Manhattan i den berömda byggnaden, Empire State Building. Det gick också hitta märket på det berömda varuhuset Harvey Nichols i London.

Tiger of Sweden

Året var 1974 då vi fick ta del av namnbytet till det som vi känner till idag, företaget gick från enbart Tiger till Tiger of Sweden. På jakt efter att bli ett mer lönsamt klädmärke så ändrade företaget sin profil under 1990-talet, detta för att nå en bredare målgrupp och därmed tjäna mer pengar. Tidigare kunde du enbart köpa traditionella och tidlösa plagg men den tiden var nu förbi.

Syftet med att ändra inriktning var att de ville bli ett bolag att räkna med även i modernare tider och därför har företagets utbud breddats en hel del på senare år. Går du in i en butik idag kan du hos Tiger of Sweden välja bland både herr och damkläder och en bred jeanskollektion. Utöver kläderna i butikerna kan du också hitta accessoarer och skor.

Flaggskeppsbutiken

Tiger Of Sweden är ett av Sveriges största klädmärken med butiker som är strategiskt utplacerade runt om i landet, flaggskeppsbutiken, som är deras mest kända butik i Sverige ligger på Biblioteksgatan i Stockholm. Butiken slog upp sina portar år 2016. Idag har bolaget omkring 140 anställda med fokus på toppklassig service till alla deras kunder. Tiger Of Sweden är kända för sin goda kvalité och de har väldigt gott rykte.

IC Group A/S

Sedan år 2003 ägs Tiger Of Sweden av det danska bolaget IC Group A/S. De är ett börsnoterat företag som har sitt säte i Danmark. Bolaget har förutom Tiger Of Sweden även andra kända innehav i sin portfölj, såsom Peak Performance, Jackpot och Soaked in Luxury. Försäljningen är som störst i norra Europa men i och med deras 11 000 distributörer via internet så säljs varumärkena i över 40 länder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top