Agnes

Agnes

Agnes kommer från Blåsut i Vänersborg och var inte allmänt känd innan hon tog beslutet att söka in till tv-programmet Idol år 2005. I Idol får vi följa jakten på Sveriges nästa stora artist genom tv-rutan. Agnes tog sig lätt vidare från sin audition och alla gallringar och sedan vidare in i de direktsända fredagsfinalerna där vi tittare fick rösta vidare just våra favoriter.

Agnes hade stort stöd hemma i tv-sofforna och klarade sig hela vägen till den stora finalen som direktsändes från Globen. I finalen fick hon möta Sebastian Karlsson och programmet sågs av 1,7 miljoner tittare. Mer än 1 miljon röster trillade in från tv-tittarna och när de var färdigräknade stod det klart att vinnaren av Idol 2005 blev Agnes Carlsson. Det var här Agnes karriär tog fart.

Right here, Right now

I och med segern i Idol 2005 så fick Agnes släppa singeln Right here, Right Now som letade sig rakt upp som listetta på Sveriges singellista. I svallvågorna av Idol så spelades låten flitigt i Sverige, men den hade större svårigheter att få samma erkännande internationellt. Agnes fick ett större internationellt erkännande när hon inledde sin karriär utomlands år 2009 med låten Release Me.

Release Me har sålt i uppemot 1 miljon exemplar över hela världen och fick sitt genombrott även utomlands. När denna låten släpptes blev Agnes kontrakterad i bland annat USA och detta var första gången som en deltagare från Idol blev signad på andra sidan Atlanten. Låten Release Me fick vara med i ett inslag i storfilmen Pitch Perfect och därigenom fick låten än mer publicitet.

Första framträdandet i USA

Det första framträdandet i USA gjorde Agnes i augusti 2009 inför släppet av Release Me, i publiken fanns många mäktiga musikproducenter. Året efter det åkte Agnes till USA för att promota samma låt och hon åkte då tillsammans med ett team på över 35 personer som skulle hjälpa henne att bli nästa storstjärna. Teamet arbetade samtidigt med en annan stor artist som du troligtvis känner igen, nämligen Lady Gaga.

Det gick rykten om att Agnes, efter sin vinst i Idol, skulle gå den traditionella vägen och delta i Melodifestivalen det följande året. Agnes valde att gå sin egen väg och satsa på den internationella musikscenen istället för den svenska. Så här i efterhand var det nog ett klokt val då hon lyckats med framgångar utomlands som ingen annan Idoldeltagare varit i närheten av.

MTV Europe Music Awards

År 2009 fick Agnes ta emot pris som Sveriges bästa artist på MTV Europe Music Awards. Samma år började en annan av Agnes singlar att klättra på listorna och det var låten On and On. Låten släpptes bland annat som en digital nedladdning och tog sig bland annat in på listan i svårflörtade Belgien. Till denna låt har Agnes spelat in tre olika musikvideos.

Den senaste musiken som Agnes har släppt har inte nått lika stora framgångar som till exempel Release Me gjorde och en bidragande faktor till detta är att Agnes har valt att trappa ner sin internationella satsning för att bo och producera sin musik från Sverige. Agnes är idag bosatt i Sverige tillsammans med sin fästman Vincent Pontare och hon tar också hjälp av honom med sin musik.

Så mycket bättre

Efter att Loreen vann Eurovision Song Contest 2012 med låten Euphoria fick Sverige äran att hålla kommande års Eurovision Song Contest. I den andra semifinalen av just detta stora evenemang stod Agnes för underhållningen i pausen tillsammans med Darin Zanyar. Samma år var Agnes också en av deltagarna till ett av våra favoritprogram, det folkkära programmet Så mycket bättre som sänds på SVT varje år.

Bröllopet

År 2010 var det dags för vår kronprinsessa Victoria att gifta sig med sin man Daniel Westling. Alla strålkastare riktades mot Sverige inför denna stora händelse den 10 juni 2010. Agnes fick den stora äran att sjunga inför den fullsatta kyrkan och för alla tv-tittare världen över, detta gjorde hon tillsammans med Björn Skifts. De framförde då låten When You Tell the World You’re Mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top