Swedish House Mafia

Swedish House Mafia

Swedish House Mafia består av tre medlemmar och dessa är: Steve Angelo, Axwell och Sebastian Ingrosso. I gruppens tidiga skede bestod gruppen även av Erik Prytz och Henrik B men med tiden valde de att lämna gruppen. Samtliga medlemmar kommer från Sverige och kanske har du märkt av hur de har skördat stora framgångar i Sverige och resten av världen med musiken de har producerat tillsammans.

Angelo och Ingrosso lärde känna varandra redan när de var unga och de stötte på Axwell under mitten av 2000-talet. Efter att ha spelat ihop vid olika tillfällen blev det allt oftare, också tillsammans med den tidigare medlemmen Erik Prytz. När de fyra började ta över DJ-scenen i Stockholm tillsammans blev de kallade för “maffian” av fansen och detta utvecklades senare till att bli Swedish House Mafia.

Det officiella namnet

År 2008 tog gruppen an namnet på riktigt och samma år valde Erik Prytz att lämna gruppen. Prytz menade att han hade för stort kontrollbehov för att kunna göra musik med sina vänner. Gruppen fick sitt stora internationella erkännande med låten One som fick stort genomslag på dansgolven över hela världen. One innehåller sånginslag gjorda av Pharell Williams och låten släpptes år 2010.

Efter att Swedish House Maffia fick sitt stora genomslag med låten One år 2010 följdes succén upp med ytterligare en hit, “Miami to Ibiza”. Denna hit gick direkt upp på förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan över “Hot Dance Club Songs” och spelades över hela världen. Dessa singlar är låtar som spridits som en löpeld över hela världen och de är populära även idag.

Andra samarbeten

Den 13 maj år 2011 släpptes en tredje singel från Swedish House Maffia, Save the World. Save the World med sång av John Martin blev även den en superhit, inte bara på dansgolven utan även för en bredare publik. Låten blev nominerad till en amerikansk Grammy och musikvideon till låten som finns tillgänglig på YouTube fick snabbt över tio miljoner visningar på endast två veckor.

Swedish House Maffia har gjort ett välkänt samarbete med Absolut Vodka där de producerade låten Greyhound. Denna singel släpptes 2012 och musikvideon har över 120 miljoner visningar. Tillsammans med artisten Usher har gruppen producerat två låtar, Numb och Euphoria, dessa låtar som de producerade tillsammans finns även på Ushers album Looking 4 Myself. Efter massor av hits meddelande gruppen fansen år 2012 att de tyvärr skulle gå skilda vägar.

Splittringen

Den 21 juni år 2012 meddelade Swedish House Maffia att de skulle gå skilda vägar och att deras kommande turné skulle bli deras sista. Det spekulerades i media om inbördes konflikter i gruppen och besvikelsen var enorm bland fansen både i Sverige och utomlands. Deras sista framträdande i Sverige skedde på Friends Arena inför 35 000 åskådare under tre dagar i november 2012. Biljetterna sålde slut på cirka 20 minuter.

På andra sidan atlanten, närmare bestämt i New York, spelade gruppen under sin avskedsturné på den berömda arenan Madison Square Garden. Biljetterna till denna konsert sålde slut på mindre än nio minuter vilket just då var ett rekord. De sista framträdandena gruppen gjorde under denna fantastiska era var två konserter på musikfestivalen Ultra Music Festival i Miami under mars år 2013. Festivalen hade över 330 000 åskådare på två helger.

Film

Den sista singeln som gruppen släppte var låten Don´t You Worry Child. Låten har ett lugnare tempo men blev trots detta en succé, och många av oss kan nog nynna med i denna melodi. Låten blev nominerad till en Grammy samma år men vann tyvärr inte. År 2014 släppte gruppen en efterlängtad dokumentär som gav oss en förklaring till varför de splittrades något år tidigare. Dokumentären heter Leave the World Behind.

Comeback

Efter åratal av förhoppningar och väntan för fansen kom äntligen besked om en comeback från gruppen. Ingen hade i förväg anat något men så en dag dök de upp på den stora scenen igen. Denna återföringen skedde på samma musikfestival i Miami där de fem år tidigare framförde sin sista spelning som Swedish House Maffia. Vad gruppen kommer att bjuda på i framtiden är ovisst, men förväntan är stor bland fansen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top