Avicii

Avicii

Bakom artistnamnet Avicii står en man vars namn egentligen är Tim Bergling. Tim Bergling föddes 1989 i Stockholm och Bergling har genom sitt artisteri slagit igenom stort och han har berört en värld med hjälp av sin fantastiska musik.

Vi klassar honom som en DJ och remixare men även som musikproducent. Vi är många som har minnen från våra liv som relaterar till Aviciis låtar och du kan säkert räkna upp en rad av han största hits. Utöver den otroliga musiken som han producerade har även hans livsöde berört en hel värld av fans. Tim Bergling gick ur tiden den 20 april år 2018, endast 28 år gammal.

  • Dog endast 28 år gammal
  • Aviciis riktiga namn var Tim Bergling
  • DJ, remixare, musikproducent

Aviciis bakgrund

När Tim Bergling var 16 år gammal började han skicka in sitt remixade material av elektronisk musik till olika musikproducenter i hopp om att få ett skivkontrakt. Ett skivkontrakt blev det och det stora genombrottet kom direkt med singeln Levels som genast gjorde stor succé. Levels blev en megahit över hela världen och har uppnått kultstatus i Sverige. Låten släpptes år 2011 och belönades med en Grammy för bästa låt samma år. Levels spelades konstant på alla klubbar över hela världen under en lång period och nu, åtta år senare, kan du fortfarande höra den spelas om du går ut och dansar på någon klubb.

Efter att megahiten Levels släpptes gick Aviciis karriär spikrakt uppåt och på kort tid gick han från att vara en doldis till att bli en superstjärna. Det första albumet som Avicii gav ut hette True och det släpptes år 2013. True, som bestod av elektronisk musik blandat med musik från flera andra olika genrer, toppade listorna i flera länder och däribland hittar vi såklart Sverige. Det fanns framförallt en låt som du säkert känner igen från detta albumet och det är “Wake Me Up”. Denna låt tog världen med storm och låten innehåller sång av artisten Aloe Blacc. Wake Me Up har tydliga influencer från countrygenren.

Avicii populariserade elektronisk dansmusik

Enligt många inom musikbranschen var det Avicii som populariserade den elektroniska dansmusiken på 2010-talet och han har inspirerat massvis av unga DJ:s att börja med elektronisk musik. Under sin storhetstid spelade Avicii ofattbart många konserter varje år och detta fick konsekvenser på hans hälsa. Avicii fick ställa in konserter på grund av problem med magen och han har också varit öppen med att ha haft psykiska problem. År 2016 meddelade Avicii att han skulle sluta turnera och istället fokusera på sig själv. Han meddelade samtidigt att han inte skulle sluta med musiken utan bara med turnerandet. Avicii sa att stå i rampljuset aldrig hade varit hans grej och att han behövde fokusera på sig själv för att må bättre.

Beslutet att sluta turnera slog ner som en bomb i musikbranschen och fans över hela världen visade sitt missnöje med beslutet. Vad få personer visste vid denna tid var hur illa Avicii egentligen mådde men en ärlig och rå förklaring till hans beslut kom att släppas år 2017 i dokumentären Avicii: True Stories. Dokumentären producerades av Aviciis nära vän Levan Tsikurishvili och väckte stor uppmärksamhet både i Sverige och övriga världen, framförallt efter Aviciis död 2018. I dokumentären får vi följa Avicii, Tim Bergling, på hans resa från det att han var 16 år gammal till det att han valde att lägga av med att turnera.

Aviciis död

Dokumentären visar en ärlig och rå bild på hur rampljuset och framgången inte var något som Avicii strävade efter. Det fick honom istället att må otroligt dåligt. Baksidan av kändisskap får ett tydligt ansikte och Bergling berättar öppet om sin psykiska ohälsa. Efter dokumentären fick vi alla en djupare förklaring till hans tidigare beslut och han fick stor sympati. Året efter att dokumentären släpptes, år 2018, valde Tim Bergling att ta sitt eget liv under en resa till Oman. Världen blev förlamad av sorg och hyllningarna till Avicii var ofantligt stora. Efter hans död har dokumentären fått en ännu större betydelse då den tydligt visar hur pressen från utomstående parter med syfte att tjäna pengar dränerar Avicii på all energi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top