ABBA

ABBA

Vilka är ABBA?

En av Sveriges populäraste popgrupper genom tiderna är ABBA. Själva namnet ABBA kommer ifrån gruppmedlemmarnas förnamn, vilket är Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog. Det unika med detta band som också kan vara en bidragande faktor till att de var så framgångsrika är att Björn och Agnetha är ett gammalt par samt att Benny och Anni-Frid också är ett gammalt par. Tyvärr gick de skilda vägar senare under sin karriär, rättare sagt år 1979 och 1981, vilket gjorde att gruppen hade det svårare senaste åren. Från och med år 1972 så har gruppen givit ut musik. Under 10 års tid hann de vinna många priser, slå rekord efter rekord, vinna Eurovision Song Contest med sin låt Waterloo, släppa ett flertal skivor och bli folkkära i Sverige och utomlands. År 1982 slutade de var aktiva och vardera gruppmedlem gick skilda vägar. De själva har uttalat sig i intervjuer att de var nödvändigt med en paus ifrån varandra då det bokstavligen har bott med varandra senaste 10 åren. Dessutom efter de två skilsmässorna inom gruppen var det svårt att vara produktiva och komma med ny musik. Dock hade de en comeback 2018 då de samlades igen tillsammans i studion. ABBA:s manager var ingen mindre än Stikkan Andersson. Hur gruppen formades var mycket tack vare Stikkan. Benny och Björn arbetade tillsammans redan innan ABBA-tiden med att vara musikproducenter och låtskrivare för skivbolaget Polar Music som Stikkan Andersson ägde. Agnetha och Anni-Frid var soloartister sen innan när de möttes. Stikkan Andersson har dessutom jobbat med artister som Ted Gärdestad och Hootenanny Singers. När de fyra gruppmedlemmarna träffades blev det rätt snabbt två par. Benny Andersson och Björn Ulvaeus tog med sina flickvänner till studion där de fick sjunga. Snabbt insåg Stikkan och de själva att de hade potential att ge ut musik som sedan kom att hamna på topplistor världen över. Under deras år som aktiva levde de ett relativt osunt liv.

Vad har ABBA åstadkommit under sina år som aktiva?

Det första albumet som ABBA gav ut var Ring, som kom 1973. Där var det många låtar som var skriva på svenska, vilket gjorde att de inte blev uppmärksammande internationellt. Deras internationella genombrott kom i samband med att de vann Eurovision Song Contest 1974. Efter det kom det med fler skivor på engelska. ABBA har sålt över 400 miljoner skivor. Utöver de är gruppen en av få artister som lyckats få framgång i samtliga av jordens kontinenter. På 1970-talet var de ledande i sin bransch för att sälja flest skivor. Dessutom har ABBA ungefär 70 stycken singlar som har varit etta på topplistor världen över och deras album har legat etta på över 60 stycken topplistor. Dessa meriter är det inte många som uppnått. Detta resulterade i att de år 2010 valdes in att bli en del av Rock and Roll Hall of Fame, samt år 2014 blev de med i Swedish Music Hall of Fame. 

Minnen kvar från ABBA

Det är inte många som inte har något unikt minne från ABBA. Antingen när de vann Eurovision Song Contest, någon av deras låtar som gett ett speciellt minne eller liknande. Men det finns även en plats man kan besöka för att få ett minne samt återuppleva de gamla goda tiderna då ABBA var aktiva. Ute på Djurgården, en del av centrala Stockholm där Benny för övrigt bor, finns det ett museum tillägnat till ABBA. Detta museum har allt ifrån ABBAs riktiga scenkläder inglasade till en riktig scen man kan få gå upp på och spela in sig själv vara en av gruppmedlemmarna i bandet och sjunga med till sin favoritlåt. Detta museum är med andra ord det ultimata stället för att få återuppleva ABBA och nörda sig i deras musikkonst. Något som skulle kunna bli ett populärt minne från Abba är en slot. NetEnt, en av världens främsta speltillverkare för online casino, kom i början av 2000-talet med tre slots som var inspirerade av rockartister genom tiderna. Även fast Abba inte är ett rockband skulle det vara en otroligt framgångsrik slot om NetEnt fick rättigheterna för varumärket ABBA att göra en slot. Sloten skulle då innehålla musik, bilder och andra typiska symboler för ABBA. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top